Audax plaatst open brief in zaterdagkranten met noodkreet aan kabinet

— Persbericht —

Gilze, 7 januari 2022

 

Audax plaatst open brief in zaterdagkranten met noodkreet aan kabinet:

Beschouw verspreiding van lectuur als essentieel en laat boekwinkels hun deuren weer openen

 

Audax, actief op het gebied gedrukte media en de landelijke distributie van kranten, tijdschriften en boeken en bekend van de winkelformules Bruna, AKO en ReadShop, heeft in navolging van uitgevers, distributeurs en brancheverenigingen een dringende oproep aan het kabinet gedaan om boekwinkels als essentieel te beschouwen en toe te staan dat de boekwinkels hun deuren weer openen. Vanzelfsprekend met inachtneming van alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen.

 

Algemeen Directeur Hubert de Leeuw van Audax: “We zijn van mening dat een laagdrempelige beschikbaarheid van lectuur (kranten, tijdschriften, boeken) een belangrijke rol speelt in het vormen van een mening en daarmee de vrijheid van meningsuiting ondersteunt. Nu het supermarktenkanaal nog wel tijdschriften mag verkopen, is er niet alleen door de lockdown een vorm van oneerlijke concurrentie ontstaan, maar is er ook sprake van een grote verschraling van het aanbod. Daar wordt immers een beperkt, alleen commercieel interessant, assortiment gevoerd. Hierdoor is een groot gedeelte van de titels nergens verkrijgbaar en wordt indirect de brede beschikbaarheid van het pluriforme titelaanbod en daarmee de persvrijheid ingeperkt.”

 

Met een verlenging van de winkelsluitingen komt bovendien de duurzaamheid van het logistieke distributiestelsel van lectuur in gevaar. Winkeliers zijn in staat om door middel van verkoop in consignatie een zo breed mogelijk assortiment te voeren. Hiermee wordt het publiek in staat gesteld zich in vrijheid een mening over de inhoud te vormen en deel te nemen aan het publieke debat. Voor kleinere, specialistische uitgeverijen wordt het nu echter steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Het zijn immers vooral hún titels die nu buiten het schap vallen.

 

De lectuurverkopers, die vaak met hun winkels ook lokaal een belangrijke sociaal maatschappelijke rol vervullen, hebben eveneens weinig vlees meer op de botten na de winkelsluiting halverwege de voor hen essentiële decembermaand.

 

Tot slot kunnen met minder winkelpunten de logistieke kosten niet langer worden gedragen door de distributeurs met als gevolg dat ook de noodzakelijke fijnmazige logistieke infrastructuur voor de brede beschikbaarheid van het fysieke boek niet langer overeind gehouden kan worden.

 

Audax heeft het kabinet gevraagd om een voorbeeld te nemen aan buurlanden Duitsland, België en Frankrijk, waar lectuurwinkels inmiddels als essentieel zijn aangemerkt.

 

Bijlage: de open brief